VİDEO HABER

Türk ekonomisi ikinci kez cari fazla kaydetti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre cari denge 1,88 milyar dolar fazla verdi. Böylece Türkiye’de cari denge eylül ayında dış ticaret açığındaki daralmanın desteğiyle 2021’den bu yana ikinci kez fazla verdi.

Haziran ayında Türkiye ekonomisinde 693 milyon dolarlık cari fazla verilmişti. Bundan önce 2021 yılında dört aylık bir cari fazla serisi kaydedilmiş, 2021 yılının ekim ayında 4,1 milyar dolarlık cari fazla görülmüştü. Anketlerde ekonomistlerin beklentisi cari fazlanın 1,4 milyar dolar olması yönündeydi.

Merkez Bankası verilerine göre 12 aylık cari açık 51,7 milyar dolara geriledi. Orta Vadeli Program’daki öngörülere göre, 2023 yılında cari açığın 42,5 milyar dolar olması bekleniyor. Çekirdek denge olarak bilinen altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı eylül ayında 7,1 milyar dolar fazla verdi.

Türk ekonomisi 2. kez cari fazla verdi

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3,7 milyar dolar, hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6,3 milyar dolar oldu. Eylül’de doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 337 milyon dolar olarak kaydedildi. Resmi rezervlerde bu ay 7,7 milyar dolarlık artış olurken net hata noksan girişi 208 milyon dolar olarak kaydedildi.

Bu tabloyu sosyal medya hesabından yorumlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yıllık cari dengede son iki ayda 7,3 milyar dolar iyileşme sağlandı. Program öngörülerimiz doğrultusunda bu iyileşmenin devamını bekliyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu